Galerie voor beeldende kunst in de openbare ruimte.
SEGNO D'ARTE - productie en onderhoud kunstwerken - beelden plastieken en ruimtelijke constructies
klik de foto's om verder te gaan

BRONS RESTAURATIE

beelden, naamplaten en plaquettes van brons  restaureren

Restauratie van brons (vooral van bronzen beelden).

Bronsgieten is een door beeldhouwers veel toegepaste techniek.

"Restauratie is het geheel van handelingen aan een beschadigd of gedeeltelijk verloren gegaan voorwerp met het doel deze terug te brengen in een van tevoren gedefinieerde toestand (definitie van de International Council of Museums). In de oorspronkelijke staat herstellen is eigenlijk een onjuiste term, immers een beschadigd voorwerp dat gerestaureerd is, blijft een gerestaureerd, beschadigd voorwerp. Restaureren doet men al sinds mensenheugenis." zegt Wikipedia

Vroeger sprak men in het geval van beelden over hout, brons, steen of marmer. Maar tegenwoordig komen daar nog tal van nieuwere materialen bij.

Restauratie van brons (vooral van bronzen beelden).

Omdat vooral in de laatste jaren een aantal domme dieven denken dat bronzen beelden in de openbare ruimte massief zijn, nemen zij het risico om in diezelfde openbare ruimte, in het zicht, een beeld los te maken en het mee te nemen. In een aantal gevallen laten zij om diverse redenen het beeld, al of niet in delen, liggen, op de plek waar zij het in hanteerbare stukken probeerden te snijden. In stukken, of niet, restauratie blijft in heel veel gevallen goed mogelijk.

Restauratie van brons (vooral van bronzen beelden).

In veel gevallen zijn er in het atelier van de betreffende beeldhouwers gipsmodellen aanwezig van beelden die ooit in brons gegoten zijn. In dit geval is het gemakkelijk om onherstelbare onderdelen te vervangen vanaf het originele gipsen beeld, dat al model stond voor het oorspronkelijke afgietsel.

 

beveiliging kunstwerken home page