Galerie voor beeldende kunst in de openbare ruimte.
SEGNO D'ARTE - productie en onderhoud kunstwerken - beelden plastieken en ruimtelijke constructies
klik de foto's om verder te gaan

NIEUWS - Techniekroute

Beeldenpark Drechtovers krijgt geschenk van Maïté Duval - Segno d'Arte.
Beeldenpark Drechtovers krijgt geschenk van Maïté Duval

"PAPENDRECHT – Wie langs het Merwehoofd, het Veerplein en het Aviolandapad in Papendrecht loopt, ziet sinds een jaar of tien beelden geëxposeerd staan. Stichting Beeldenpark Drechtoevers organiseert dit park. Frans-Nederlandse kunstenares Maïté Duval heeft de stichting een van haar beelden, 'Indépendance', geschonken, omdat het daar 'magnifique staat en recht doet aan het beeld'.

Duval schept sinds de jaren zeventig een geheel eigen wereld van robuuste vorm, beweging en vrouwelijkheid. Een aantal van haar figuratieve beelden is opgenomen in museale collecties zoals bij Museum de Fundatie, CODA Museum en Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Het oeuvre van Maïté Duval is intiem. Het indrukwekkende Indépendance (1997) is een voorbeeld van de expressieve figuratie die Maïté weet te bereiken.

Het beeld is extatisch, de benen gebogen als een poort, het gezicht uitzinnig van vreugde. De figuren zijn aards en menselijk, maar het formaat, de energie en de imposante persoonlijkheid van haar vrouwen lijken hen boven het leven uit te tillen.

Sinds een aantal jaar staan in Stichting Beeldenpark Drechtoevers twee bijzondere beelden van de Frans-Nederlandse kunstenares, 'Indépendance' en 'Draaiende vrouw'. Eerder werd ook haar beeld Volupté geëxposeerd, een ware ode aan vitale vrouwelijkheid: een enorme, uitzinnige godin.

Onlangs werd de stichting gebeld door Maïté. Zij gaf aan dat haar leeftijd vordert en dat het onderwerp nalatenschap van haar artistieke werk haar in toenemende mate bezighoudt. Zij gaf aan dat zij de samenwerking van haar met de stichting, die vanaf 2010 gaande is, als uiterst plezierig heeft ervaren. Ook is zij blij met de prachtige plek op de Beeldenboulevard aan het Merwehoofd, waar haar beeld 'Indépendance' bijzonder mooi tot haar recht komt.

Duval geeft aan de Stichting aan: ,,Het staat daar magnifique! Het heeft op de boulevard een plek die volledig recht doet aan mijn werk. Het is ook een plek waar mensen het in zich kunnen opnemen en er van kunnen genieten. Dat is voor mij een mooie gedachte. Want daarvoor is kunst gemaakt. Niet om te dienen als vulling van een depot, maar om mensen te raken."

Dit is de reden waarom zij heeft besloten om dit beeld aan Stichting Beeldenpark Drechtoevers te schenken. Bas den Hartog, voorzitter van de stichting: ,,Ons bestuur is zeer vereerd, blij en ontzettend dankbaar met deze schenking. Het is vanuit deze kunstenaar ook een erkenning voor het werk wat wij met een klein groepje vrijwilligers in Papendrecht, maar ook in Zwijndrecht en Alblasserdam doen. Wij kunnen dit prachtige beeld hierdoor nog heel lang exposeren op deze fantastische plek."

De organisatie meldt dat 'bezoekers kunnen nog lang van dit beeld genieten'."

uit het Papendrechts Nieuwsblad