Galerie voor beeldende kunst in de openbare ruimte.
SEGNO D'ARTE - productie en onderhoud kunstwerken - beelden plastieken en ruimtelijke constructies
klik de foto's om verder te gaan

Het aluminium beeld ter ere van F.A. Molijn voor Nunspeet en cor-ten stalen sokkel. Hier is de sokkel zojuist behandeld met een laag lijnolie.

uit het artikel vn Véronique Hoedemakers: Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet - 12/11/2016

"Nicolas Dings heeft opdracht gekregen om een beeld te maken ter ere van François Adriaan Molijn (1853-1912) in Nunspeet. De kunstcommissie van de opdrachtgever, het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet, selecteerde drie kunstenaars en adviseerde het bestuur te kiezen voor het ontwerp van Dings. Daarbij is de mening van Nunspeters meegewogen. Nicolas Dings zal een aluminium beeld van 2,50 meter hoog maken, dat van binnenuit kleurrijk verlicht wordt. Voorjaar 2017 zal het kunstwerk geplaatst worden bij Cultureel Centrum Veluvine.

een mantel van verhalen

Molijn was een ondernemer met een zeer sociaal hart die veel voor Nunspeet heeft betekend. Dings stelt een portret voor van Molijn, waarbij hij ten voeten uit wordt afgebeeld, samen met zijn hond. Het portret wordt gecombineerd met verhalen over de Veluvine verffabriek, het bedrijf van Molijn in Nunspeet. Die verwijzingen naar verhalen vormen samen Molijn's denkbeeldige mantel. Het kunstwerk zal ’s avonds van binnenuit verlicht worden, waarbij het langzaam van kleur verandert, als ode aan de verfindustrie.

De inwoners van Nunspeet beoordeelden het ontwerp van Dings als ingenieus, dynamisch en interessant voor jong en oud. De kunstcommissie roemt het spannende en gelaagde ontwerp, de subtiele verbinding met de Veluvine verffabriek en de toegankelijkheid. Het beeld is benaderbaar vanwege de speelse toevoeging van het hondje (een verwijzing naar het oude fabrieksmerk) en door de semi-transparante mantel met de elementen uit de historie van de fabriek. De sokkel nodigt uit om te gaan zitten, wat uitstekend aansluit bij de beoogde functie als ontmoetingsplek."

vervlog