Galerie voor beeldende kunst in de openbare ruimte.
SEGNO D'ARTE - productie en onderhoud kunstwerken - beelden plastieken en ruimtelijke constructies
klik de foto's om verder te gaan

BEVEILIGING van beelden in de openbare ruimte is noodzakelijk

beveiliging kunstwerken home page | bronzen beelden | video

v

Gestolen bronzen bomen van Henck van Dijck langs het wegracé autoweg N-207, tussen Hillegom en Schiphol. Kruising Hoofdvaart, gemeente Haarlemmermeer.

Het blijkt dus mogelijk te zijn om, onder de ogen van weggebruikers, massale bronzen kunstwerken te demonteren en te slopen. Het zijn niet alleen de bronzen elfenbankjes (Daedaleopsis confragosa syn. Trametes rubescens of de Polyporus squamosus) te zijn - maar de boomstammen waarop zij 'groeien' zijn ook van brons. Vier ervan zijn in zijn geheel meegenomen.

Verder blijken er helers, die in oude metalen handelen, te zijn die eveneens bereid zijn een oogje dicht te knijpen - zelfs wanneer aan hen bronzen borden worden aangeboden.

Het persbericht dat de overheid heeft doen uitgaan luidt als volgt:

Bronzen kunstwerk langs de N207 gestolen

In de loop van vorige week zijn vier bronzen bomen langs de N207 afgezaagd en meegenomen. De vier bomen vormden een onderdeel van een reeks van acht bomen en stonden hier al sinds de 1994. Zowel de eigenaar van het kunstwerk, de provincie Noord-Holland, als de kunstenaar, de heer Van Dijck zijn zeer geschokt over het voorval. De provincie heeft aangifte gedaan van diefstal.

De bomen, in de vorm van acht kale buizen met vertakkingen, zijn ieder ruim 6,5 meter hoog, ruim 1000 kg per stam zwaar en al vanaf Hillegom te zien. In 1994 ontwierp de kunstenaar Henck van Dijck het kunstwerk in opdracht van de provincies Noord- en Zuid-Holland, de gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Hillegom.

In de week van 6 tot 11 december heeft een aantal dieven een deel van het kunstwerk echter afgezaagd en vervoerd. Omdat dergelijke grote kunstwerken niet zo gemakkelijk ongezien meegenomen kunnen worden, hoopt de provincie Noord-Holland dat eventuele getuigen zich melden bij de politie Kennemerland.

De provincie heeft het resterende deel van het kunstwerk op 17 december verwijderd en veilig opgeslagen.

Meer informatie over het kunstwerk, is te vinden op: de betreffende pagina's van de officiele site van Henck van Dijck.