Galerie voor beeldende kunst in de openbare ruimte.
SEGNO D'ARTE - productie en onderhoud kunstwerken - beelden plastieken en ruimtelijke constructies
klik de foto's om verder te gaan

BEVEILIGING van beelden in de openbare ruimte is noodzakelijk

beveiliging kunstwerken home page | bronzen beelden | video

Het gieten van bronzen beelden.

Bronsgieten is een door beeldhouwers veel toegepaste techniek.

Brons is een van oudsher geliefd materiaal van beeldhouwers. Het is taai, gemakkelijk te bewerken en het is zeer duurzaam; ook is het gemakkelijk te gieten. Het koper in de legering bepaalt de duurzaamheid. Door het toevoegen van tin wordt het smeltpunt van koper verlaagd. Wanneer koper met zink gelegeerd wordt dan noemt men het messing, dat beduidend geler van kleur is. Daar tussenin is er een veel gebruikte legering van 85% koper, 5% tin, 5% lood en 5% zinc dat men in Amerika weer "gun metal brass" noemt.

Omdat de metalen, vooral koper, die in brons gelegeerd zijn kostbaar zijn, is het een geliefd materiaal. En omdat beeldende kunst in de openbare ruimte steeds meer wordt toegepast (tijdens de duur van het huidige cabinet even minder), zijn er dus ook veel bronzen beelden die op bereikbare plaatsen zijn geïnstalleerd. Kunst in de openbare ruimte is er immers voor ons. Tegelijkertijd maakt deze openbaarheid de beelden meer kwetsbaar. Sommige minder ontwikkelden, die het met het mijn en het dijn niet zo serieus nemen, maken van deze kwetsbaarheid gebruik. Wij werken samen met ArtShield en kunnen beelden in de openbare ruimte met het volgende beveiligingssysteem beschermen:

Segno d'Arte zet zich in om bij het plaatsen van door dit bedrijf vervaardigde beelden ervoor te zorgen dat de installatie niet alleen aan mechanische eisen voldoet, maar vooral om vernieling en diefstal tot een minimum te beperken. Daar waar het te laat is helpen wij het kunstwerk weer in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen. Maar waar het nog niet te laat is kan Segno d'Arte in overleg met u een plan opstellen waarbij diefstal van uw waardevol openbaar kunstbezit tot het uiterste minimum beperkt wordt.

Hieronder ziet u enkele voorbeelden van onze werkzaamheden op het vlak van beveiliging:

Gestolen bronzen kunstwerk van Henck van Dijck in Noord-Holland.

Gestolen bronzen bomen van Henck van Dijck langs de N207 in Noord-Holland.

Beveiliging van het bronzen beeld van Zadkine in Apeldoorn.

Beveiliging van het bronzen beeld, Orpheus, van Zadkine bij de schouwburg in Apeldoorn.

Een klein bronzen reliëf, van oud burgemeester Bax van Hendrik Ido Ambacht.

Een bronzen reliëf van oud Burgemeester Bax van Hendrik Ido Ambacht was zelfs doelwit van een bronsdief.